Uwielbiam drobne przekąski. Zazwyczaj preferuję batony oblane mleczną czekoladą np. MilkyWay albo te z orzeszkami jak Snickers jednak takie batony to czyste źródło pustych węglowodanów czy cukrów. Jeśli już wybieramy batony - należy zwrócić uwagę na ich skład.
W dzisiejszym poście testuję dwa batoniki zbożowe SANTE:
💎 Baton Crunchy z żurawiną i maliną w polewie waniliowej
💎 Baton Crunchy ze śliwkami w polewie waniliowej
Oba batoniki były dosyć smaczne i pożywne
Zawartość cukru była zbilansowana i nie dominowała nad całym smakiem
Batoniki składają się z 30-33% zawartości zbóż a więc mieszanki musli to trochę mało jak na całą objętość batonu
Dół batoników jest oblany waniliową polewą
W batonach występują cukry:
syrop glukozowy
cukier
cukier trzcinowy
sorbitol - substancja słodząca
ekstrakt słodowy jęczmienny - kolejny słodzik
Trochę sporo tego cukru, co nie?!
Spójrzmy na tabele wartości odżywczych czyli zawartość:
tłuszczów, węglowodanów, błonnika, białka, soli
Porównanie batonów:
Baton śliwkowy ma nieco mniej kalorii niż baton żurawinowo-malinowy
Tłuszcze są porównywalne
Zawartość węglowodanów w batonie żurawinowo-malinowym jest nieznacznie większa
Błonnik - tutaj lepiej wypada baton śliwkowy
Biało - również jak wyżej
Przy soli niestety baton śliwkowy nieco traci, bo zawiera jej o 0,1 g więcej niż baton żurawinowo-malinowy
Podsumowując:
Z tej dwójki pod względem wartości składników należałoby wybrać baton śliwkowy
A pod względem moich gustów bardziej przypadł mi do smaku baton żurawinowo-malinowy
Ze względu na widoczną ilość cukrów w batonie zaleca się jedzenie takich słodkości raz na jakiś czas
Błonnik jak i inne niezbędne składniki najlepiej jest przyjmować w najprostszej i nie przetworzonej formie!
Lubicie batony zbożowe?
Jakie polecacie do przetestowania?
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Jeśli już tu jesteś - zostaw po sobie ślad w postaci komentarza. Komentarze obraźliwe i naruszające kulturę oraz takie z przekierowaniami na Twój blog - nie będą publikowane.